Thursday, March 6, 2014

Latih bercakap dari umur setahunAnak umur setahun kebiasaannya baru nak bertatih atau mungkin baru mula berjalan.

Mereka sibuk nak explore dan mengutip barang-barang yang dijumpai. Lebih membimbangkan ialah mereka kutip, masuk dalam mulut.

Ada ibu bapa yang tak sabar nak dengar anak mereka bercakap. Tak sabar nak dengar anak panggil ‘mama’, ‘ummi’, ‘ibu’, ‘mak’ dan sebagainya.

Ada kanak-kanak yang amat cepat mengeluarkan perkataan pertama. Umur 1:06 sudah boleh menyebut mama, abah. Tapi ada juga yang agak lewat, umur 1;08 baru nak sebut mama.
Pada usia setahun, kanak-kanak mula membuat bunyi bebelan seperti ‘bababa’ atau ‘dadada’. Dia bermain-main dengan anggota mulut dan lidahnya sendiri dan dengar suaranya sendiri.

Ini adalah perkembangan fitrah kanak-kanak. Bagi kanak-kanak yang tiada masalah pendengaran, bebelan ini akan berkembang menjadi perkataan. Tapi bagi kanak-kanak yang ada masalah pendengaran, bebelan akan berhenti begitu saja (bergantung pada keterukkan masalah pendengaran yang dialami).

Pada peringakat umur setahun juga, kanak-kanak memahami konsep interaksi 2 hala. Sebab itulah permainan ‘aum cak’ dan ‘agah-agah’ amat digemari oleh kanak-kanak pada usia begini. Ini kerana interaksi melibatkan konsep tunggu, lihat dan dengar, kemudian muncullah hasilnya.

Kanak-kanak yang mengalami autism kebanyakkannya tidak memahami interaksi sebegini. Mereka lebih gemar bersendirian. Di negara kita, saringan autism dibuat di klinik kesihatan dengan menggunakan MChart semasa ibu bawa anak untuk dapatkan suntikan pada usia 1;06. Melalui saringan MChart, kanak-kanak yang mengalami autism dapat dikenalpasti dengan lebih awal dan membolehkan intervansi awal dilakukan. (Rozila bt Sumardi, SLP Hosp Sg Buloh)

Ramai ibu bapa yang bertanya, apa yang perlu dibuat untuk melatih anak bercakap seawal usia setahun?

1) katakan TIDAK kepada tv, hp, permainan tablet touch screen. PANTANG bagi kanak-kanak usia setahun.
- nak bagi juga, itu hak masing-masing. Saya cuma mampu beritahu apa yg saya tahu saja.

2) Nyanyi sambil bergaya. Kalau nyanyi lagu kucing, buat gaya kucing (misai di pipi), kalau lagu lembu, buat gaya lembu (tanduk di kepala).

3) Ajar tunjuk. Anak usia setahun amat mahir menunjuk apa saja yang menarik minatnya. Latih dia tunjuk anggota badannya atau tunjuk orang-orang yang sering ada disekelilinganya.

4) Latih anak ikut arahan. Contohnya minta anak ‘bagi bantal kat ayah’, atau ‘tutup pintu’, atau, ‘ambil kasut’ atau ‘simpan dalam bakul’.

5) Sentiasa beri pilihan. Nak bola atau belon? nak cawan biru atau hijau? nak baju bunga atau baju riben? nak tuala putih atau belang-belang? nak pakai bedak atau nak sikat?
- sambil tunjuk, sambil tanya. jangan cakap atas angin. ingat, dia baru umur setahun.

6) Biasakan bercakap sambil tunjuk isyarat mudah. Contohnya bila kita sebut ‘sedap’, kita buat isyarat ibu jari. Bila kata ‘habis’, kita buat kibas tangan. Bila kata ‘letak’, kita tunjuk jari ke bawah. Bila kata ‘busuk’, kita buat kibas tangan di hidung.

7) Bercakap semasa anda ‘proses’ anak anda, termasuk ketika mandi, pakai baju, basuh tangan, makanan tumpah, kutip mainan bersepah, sikat rambut, letak bedak dan sebagainya.
Ramai ibu bapa yang ‘nak cepat’, ‘banyak benda lain nak buat’, ‘letih balik kerja’ dan macam-macam hingga terlepas pandang bab yang amat penting ini.

8) Gunakan intonasi yang pelbagai, menggunakan ayat pendek dan sebutan yang jelas.

9) Hargai sebarang usaha yang ditunjukkan oleh anak untuk berinteraksi. Lihat memek mukanya dan cuba fahami kehendaknya.No comments :

Post a Comment

jangan baca je...komen la sikit :)

Total Pageviews